Traditionell Kalkfärg.

Kalkputs och färger.

Har man en kalkputsad fasad på sitt hus så är den mest genuina metoden att avfärga med traditionell kalkfärg. Många hus med kalkputs har tyvärr närmast utsatts för ett experimenterande vid tidigare fasadrenovering med olika typer av färger.

Många av dessa felaktiga fasadrenoveringar har tyvärr lämnat efter sig ett stort antal fasader med olika omfattningar av skador. Att renovera en putsad fasad kräver kunskap.

När fel färg redan använts på fasaden.

När den kalkputsade fasaden redan är målad med fel färg så är dessa typer av färger väldigt svåra att ta bort utan att skada den underliggande fasadputsen. Många gånger så resulterar detta i att all befintlig kalkputs måste tas ner och omputsning av hela fasaden måste utföras.

Vad beror detta på?

Detta beror på att många av dessa färger inte är kompatibla med en traditionell kalkputs. Kalkputs kräver normalt en diffusionsöppen färg som tillåter fuktvandring dvs inte stänger inne fukt och väta i fasadputsen för att uppnå ett hållbart resultat.

Traditionell kalkputs kräver rätta material.

I dom flesta fall är alltså en ren kalkfärg att rekommendera när man har en kalkputsad fasad utan inblandning av cement på sitt hus. För att färgsätta en kalkfärg tillsätts så kallade  kalkäkta pigment exempelvis ockror, umbror och järnoxider.

Vackra traditionella kalkfärger.

En traditionell kalkfärg tål att underhållas och putslagas många gånger. Kalkfärg transporterar ut fukt och tillåter fasaden andas på ett bra sätt. Kalkfärg är också relativt billig att köpa och åldras fantastiskt vackert.

       

Att arbeta med kalkfärg.

Den traditionella kalkfärgen täcker normalt först efter ca 5-7 strykningar tillsammans med kalkvatten. Kalkvatten gör att ytan blir lite mer hållbar. Sista strykningen sker med kalkvatten för bästa resultat.

Även väderleken är viktig.

Att tänka på när man ska arbeta med kalkfärg är också att det bör ske under frostfri väderlek och inte heller i direkt starkt solljus.

Kalkfärg är en väl beprövad produkt.

Förr i tiden så tillreddes denna typ av kalkfärger oftast på arbetsplatsen men i dag kan man mer eller mindre köpa det mesta som redan färdig produkt hos professionella leverantörer.

Professionella hantverkare.

Att avfärga en kalkputsad fasad med traditionell kalkfärg är en konst och kräver noggrannhet och förståelse för fasadens material. Genom att undvika hårda kemikalier och välja skonsamma metoder kan man bevara husets genuina charm och samtidigt säkerställa långsiktig hållbarhet för kalkputsen. En professionell bedömning och noggrant eftervård är nyckeln till att återställa och bevara kalkputsade fasader på ett autentiskt och respektfullt sätt.

Att återställa en kalkputsad fasad med traditionell kalkfärg är inte bara en estetisk åtgärd utan också en metod som bevarar fasadens autentiska karaktär. Traditionell kalkfärg är diffusionsöppen och låter fasaden andas vilket är en viktig del för kalkputsen.

Fasadspecialisten.se


Intresseanmälan.

Behöver du hjälp med att renovera din kalkputsade fasad? Hör av dig till oss. Vi är specialister på att utföra fasadrenovering i Stockholm och närliggande områden.? Kontakta oss redan idag. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi till dig så fort vi kan.

Din intresseanmälan.