Linoljefärg.

Linoljefärg och fasadrenovering.

Linoljefärg är ju egentligen en enormt mångsidig färg som man har använt att måla på dom flesta typer av material. Det har målats på trä, sten, plåtmaterial och även på puts och görs så fortfarande i viss mån. Särskit då på hus med kulturhistoriska värden.

Att tänka på.

Är du nyfiken på att använda linoljefärg på ditt hus? Då rekommenderar vi att du ordentligt kontrollerar så att denna typ av färg är kompatibel med redan befintliga färger och material som använts tidigare på ditt hus.

Alla färger är nämligen inte kompatibla med varandra. Man kan alltså inte bara måla över en redan befintligt målad fasad. Detta gäller egentligen alla typer av färger. Kontrollera alltid vad tidigare hantverkare har använt för produkter för bästa resultat.

Gammal traditionell metod.

Att måla med linoljefärg är en av dom äldsta metoder att måla våra trähus med. När man målar med linoljefärg på trädetaljer så tränger färgen in i underlaget och skapar ett starkt skydd mot både fukt och väta. Linoljefärg ger en levande vacker och en vädertålig yta på en och samma gång.

Bra med linoljefärg.

Först och främst så är linoljefärg en naturlig färg som görs på Linolja som skyddar din fasad mot fuktinträngning. Eftersom linoljefärg är diffusionsöppen så kan fukt som ändå lyckas leta sig in genom det yttre färgskiktet även med fuktvandring också ta sig ut. Instängd fukt och väta är aldrig en bra situation för något material. Tänk på att linoljefärger kan skilja sig åt beroende på tillsatser och leverantör.

Vad är linolja?

Linolja kommer i från växtriket och utvinns från en växt som heter Lin. Denna växt har frökapslar som innehåller oljerika frön där man med olika utvinningsmetoder får fram antingen varm eller en kallpressad linolja.

     

Den absolut enklaste form av linoljfärg består av pigmenterad kallpressad linolja. Nu brukar det ju inte stanna där. Vanligt är inblandning av kokt linolja, balsamterpentin och även sickativ för att påskynda torktid. I nutid är det också väldigt sällan man blandar till egen linoljefärg utan snarare inköps färdig i butik.

Linoljefärg kan upplevas som blank när det är precis nymålat men redan efter ett par veckor mattas linoljefärg ner. I motsats till andra färger där exempelvis lösningsmedel dunstar bort vid själva torkningsprocessen så torkar linoljefärg då linolja får kontakt och oxiderar tillsammans med syre i luften.

När är rätt peridod att måla?

Linoljefärg ska helst målas när vi har en torr och varm väderlek. Så mellan Maj och Augusti månader är att rekommendera. Ibland beroende på väderlek kan det även gå att starta upp under en tidigare vårmånad och fortsätta en bit längre in på hösten.

En linoljefärg torkar relativt långsamt. Torktiden förlängs vid fukt och kyligare temperaturer så vi rekommenderar att inte måla med linoljefärg under +8-10 grader. Man ska heller inte måla vid risk för regn och ej heller i direkt solljus.

Planera hur du målar.

Det är lätt att vilja fortsätta målningsarbetet när solen ligger på och det är varmt och skönt. Faktum är att risken är stor att man får för snabb torkning som ger blåsbildningar när man målar i direkt solljus eller för solvarma ytor. Att anpassa arbete efter hur solen förflyttar sig är ett bra tips.

Om du målar själv så bör du även tänka på att linoljefärg ska även strykas i tunna skikt. Målar man för tjockt leder detta till längre torktid med risk rynk och blåsbildningar även i detta moment.

Tänk på att som vid alla typer av målningsarbete så är ett bra grundarbete en förutsättning för ett hållbart och fint utfört arbete.

Vackra träfasader med linoljefärg.

     

Enklare målartips.

Linoljefärg kritar med tiden så börja med att borsta bort gammal kritad färg. Skrapa sedan bort all lös sittande färg till så kallat fast underlag. Tvätta ytorna med passande målartvätt och skölj sedan noga. Låt ytorna torka ordentligt innan målning startas.

Bevara ditt hus med Linoljefärg.

Har du ett hus med linoljefärg? Linoljefärg finns som standard i många vackra kulörer. Allt i från klassiska till mer modern färgsättning.

Fasadspecialisten.se

Specialisten på fasadrenovering i Stockholm.