Takpapp och underhåll.

Underhåll din takpapp på rätt sätt.

Ett löpande underhåll av ditt papptak ökar livslängden betydligt. Det kan vara svårt att säga exakt hur länge man ska vänta innan man utför ett underhållsarbete på sitt papptak. En bra riktlinje är att ca 10-15 år bör ett nytt papptak klara av att hålla sig hel och funktionell. Nu kan tiden variera hur ofta ett underhållsarbete måste utföras. Att utföra egna regelbundna kontroller som talar om status av sitt papptak är något vi alltid rekommenderar.

Takpapp har många bra fördelar.

Takpapp är ett lätt och flexibelt byggmaterial som går att använda på många olika typer av tak som håller länge med rätt underhåll till en relativt låg kostnad. Ditt tak får också ett färdigt resultat med låg vikt och fungerar utmärkt vid tak som har låg vinkel.

Låg vikt och relativt enkel installation.

Det kan även användas på pulpettak, mansardtak och andra takkonstruktioner med många vinklar. Vissa konstruktioner klarar inte heller av tunga material som exempelvis betongtegel. Här kommer material som takpapp och även konstruktioner av plåt att vara bra fungerande alternativ.

Många optimala fördelar med takpapp.

Takpapp kombinerar låg vikt med mångsidighet och kostnadseffektivitet för att erbjuda en hållbar lösning för olika takstrukturer. Genom att följa rätt underhållsåtgärder och installera det på lämpliga tak kan man dra full nytta av dess fördelar och skapa ett pålitligt och ekonomiskt fördelaktigt taksystem. Takpapp är således mer än bara ett takmaterial. Det är en strategisk och hållbar investering i byggnadens struktur och integritet.

Ge ditt papptak ett längre liv med rätt underhåll.

Takpapp är ett material som används för taktäckning och det är viktigt att hålla det i bra skick för att det ska fungera optimalt. Nedan följer några tips på underhåll av takpapp.

1.       Kontrollera takpappen regelbundet för att se om det finns några skador eller läckage.

2.       Rengör takpappen från löv och annat skräp så att vatten kan rinna av ordentligt.

3.       Ersätt eller alternativt laga skadad takpapp omedelbart.

4.       Använd en takpappstätningsprodukt i sömmar och skarvar för att förebygga läckor.

5.       Använd en takpappsealant för att täta eventuella läckor.

6.       Om takpappen är alltför gammal eller skadad kan det bästa vara att ersätta den helt.

Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer när det gäller underhåll och reparation av takpapp. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga är det bäst att anlita en professionell takläggare.

Väck ett gammalt papptak till liv.

Ett papptak som börjat bli gammalt och fått ett uttorkat utseende kan man väcka till nytt liv med rätt underhållsprodukt. Ett gammalt och uttorkat tak bestående av papp bör först behandlas med en asfaltprimer innan man applicerar takmassa. Takmassa och även primer påförs med roller eller takborste. Ett papptak med ny takmassa ger ett svart lite blankt utseende i början för att sedan oxidera och slutligen ge ett matt svart utseende.

Generellt utförande.

Man börjar med att borsta bort och rengöra takpappen från påväxt och smuts. Sedan behandlas ytan med asfaltprimer. När påförd asfaltprimer har fått torkat ordentligt är det dags att stryka på takmassa. Detta arbete ska utföras vid torra väderlag. Det ska heller inte vara för kallt utan en varm sommardag har den bästa temperaturen för detta arbete.

       

Behöver man ansöka om bygglov om jag byter takmaterial?

Hur gör jag om jag vill byta takmaterial på min fastighet från exmpelvis taktegel till ett papptak? Renoverar man det befintliga taket och ersätter det med samma typ av material och färg ska det normalt inte behövas att ansöka om bygglov.

Däremot om man byter från ett material till ett annat kan bygglova behövas. Regler kan skilja sig åt beroende på vilket kommun din fastighet är belägen i. Kontrollera alltid vad som gäller för just ditt hus.

Vad är bygglov?

Bygglov är en form av tillstånd som krävs för att genomföra vissa ändringar av byggnader eller anläggningar. Bygglov krävs vanligtvis för att göra ändringar som påverkar byggnadens yttre utseende, såsom att byta färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial.

Kontakta byggnadsnämden i din kommun.

Det är alltid en bra idé att ta kontakt med byggnadsnämnden i den kommun där huset ligger om man är osäker på vad som gäller för den specifika fastigheten. Byggnadsnämnden kan ge råd och vägledning om olika byggregler och föreskrifter, och kan också hjälpa till med att säkerställa att alla bygglov och annan dokumentation är i ordning.

Fasadspecialisten.se


Intresseanmälan.

Behöver du hjälp med att lägga om eller underhålla ditt papptak? Kontakta oss redan idag. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi till dig så fort vi kan.

Din intresseanmälan.