Silikatfärg.

Fasadputs - målad med silikatfärg.

Fasadrenovering och silikatfärg.

Silikatfärg är en typ av fasadfärg som är känd för sin långa hållbarhet. Denna färg är även UV-beständig och står sig bra emot skiftande väder. Silikatfärg är lämplig för målning av fasader på både nya och gamla byggnader.

Silikatfärg är en typ av färg som är gjord av naturliga mineraler och som har en mängd fördelar jämfört med andra typer av färger.

Det är viktigt att notera att silikatfärg kan innehålla olika ämnen beroende på tillverkare och den specifika produkt man har valt att måla med. Det är därför alltid bäst att läsa på förpackningen eller kontakta tillverkaren för att få en lista över exakta innehållsämnen om så önskas.

En silikatfärg har en väldig god ånggenomsläpplighet och tillåter att fasaden kan ”andas” vilket förhindrar i sin tur att fukt och väta stängs inne bakom färgskikt. Egenskaper som dessa hjälper till att få en välmående fasad och samtidigt förlänga livslängden av din fasadputs.

Vilken färg ska man välja?

När man har en putsad fasad och planerar att måla om fasaden finns det flera olika typer av  färger att välja mellan. En lämplig typ av färg kan vara silikatfärg för din fasad. Silikatfärg går också att få i dom flesta kulörer enligt NCS –  färgsystem.

På vilka underlag passar silikatfärg?

Silikatfärg passar bäst för relativt starka mineraliska underlag som exempelvis kalk och cementputs, tegel och även betongunderlag. Silikat eller ”vattenglasfärger” skapar en kemiskt förening med mineraliska underlag som i sin tur ger en mycket hållbar och beständig ytskiktsfärg för fasadputs. Detta till skillnad från filmbildande färger som får sin vidhäftning mer ytligt.

Silikatfärg och kalkputs.

I viss mån finns det lite delade åsikter om silikatfärg passar till en fasadputs i ren kalkputs medan andra tycker att det går alldeles utmärkt. Fråga alltid en expert på området innan du beslutar dig för att måla om din kalkputsade fasad. Det är mycket viktigt att inte få fel färg på husets putsade fasad.

Fasadrenovering som håller i årtionden.

Vid en fasadrenovering kalkylerar man för lång sikt. För årtionden vill man ha en fasadfärg som skyddar mot väderpåverkan som kan skifta snabbt och kraftigt mellan olika väderstreck. Med ett intakt och starkt ytskikt så klarar husets fasad av detta under en lång tid. Att välja rätt typ av fasadfärg är därför mycket viktigt och lönar sig i längden.

De yttersta skyddet.

Fasadfärg utgör det yttersta skyddet av din fasadputs. Utöver det vill man ju även få ett estiskt vackert utseende av husets fasad. Ett helt och fint hus helt enkelt. Silikatfärg klarar att stå upp mot dessa krav med väderbeständiga hållbara kulörer för en lång tid framöver.

Ge ditt hus fasadrenovering som består.

Det är inte alltid så lätt att veta i vilken ordning en renovering ska utföras. Vad börjar man med? Och vilket moment passar bäst att avsluta med? Vad gör vi om något oväntat uppkommer? Det är lätt att det blir en del frågor inför en kommande fasadrenovering.

Vi på Fasadspecialisten.se har kunskapen och med erfarna hantverkare erbjuder vi flertalet hantverkstjänster utöver fasadrenoveringar i Stockholm med silikatfärg.