Skapa en trevlig utemiljö.

Bygga altan.

Välkommen till din nya favoritplats.

Det finns få saker som är så avkopplande som att tillbringa tid på en altan.Att tillbringa tid på en altan ger ett sällsynt tillfälle där avkoppling och njutning smälter samman.

Oavsett om du strävar efter att omfamna morgonsolens värme med en ångande kopp kaffe i handen eller söker fridfullhet med en bok i det mjuka skenet av kvällsljuset så utgör altanen en idyllisk plats för att skapa minnesvärda och trevliga stunder.

Skapa din egen lilla oas

Att spendera tid på en altan kan vara en av de mest avkopplande och trevligaste stunderna i livet. En altan kan bli din egen lilla oas. Skapa en plats där du kan koppla av och njuta av din tid på ett sätt som passar just dig.

En fridfull plats.

En av de stora fördelarna med en altan är att du kan skapa den perfekta platsen för avkoppling. Med rätt möbler och detaljer kan du skapa en plats där du kan koppla av och njuta av din omgivning. Du kan välja mellan många olika bekväma utemöbler. Du kan också lägga till blommor och växter för att ge lite färg och liv till utrymmet.

Utformningen av din altan kan ha en direkt inverkan på din upplevelse av avkoppling. Överväg att integrera bekväma sittplatser, mjuka kuddar och kanske en skuggande pergola för att skapa en inbjudande atmosfär. Tänk på hur du kan maximera komforten och göra platsen till en fristad för själen.

För livets enkla nöjen.

En altan kan också vara en plats för social samvaro där du kan bjuda in dina vänner och familj för att umgås. Det kan vara en perfekt plats att spela spel eller äta god mat tillsammans.

När dagsljuset börjar avta kan du med rätt belysning skapa en mysig och inbjudande atmosfär som kommer att göra att din altan känns ännu mera välkomnande.

Det är en utmärkt plats för att fånga lite frisk luft och ta en paus från den i övrigt hektiska världen. Med lite fantasi och kreativitet  är det möjligt att skapa en plats som är perfekt för dig och just din familjs behov.

Gör din altan till en del av ditt hem.

Det är svårt att överdriva hur trevligt det kan vara att tillbringa ledig tid på en altan. Det är en plats där du kan koppla av eller umgås med vänner och familj. Så om du vill skapa en oas där du kan fly från vardagen mellan varven. Överväg att bygga en altan. Vi tror inte att du kommer att ångra dig.

Vad behöver man tänka på?

När man ska bygg altan kan det behövas ett bygglov. Det beror på storlek och hur du har tänkt att bygga din altan. Det är byggnadsnämnden i din kommun som du behöver rådfråga om vad som gäller för just dig. Kontrollera alltid först vilka regler som gäller innan du börjar bygga din altan.

Att börja med.

Det första steget är att avgöra var du vill placera altanen. Detta kommer att påverka många av de andra besluten du behöver ta så det är viktigt att noggrant överväga din valda plats. Fundera på om du vill ha sol på altanen hela dagen eller bara delar av dagen.

Nästa steg är att mäta och markera platsen för altanen. Beräkna hur mycket plats din altan kommer att behöva. Beroende på  markförhållande och dina behov kan du välja mellan att använda plintar för att stödja altanen på eller om möjligt bygga den direkt på marken om ditt hus förhållande tillåter det.

Planera för väderförhållande.

Tänk också på eventuella träd eller buskar som kan ge skugga eller blockera solen beroende på vad du föredrar. Du bör också tänka på vindförhållanden på platsen så att du kan anpassa din altan för att ge skydd från vinden.

Om du vill ha extra skydd mot sol och regn på din altan så kan du överväga att installera antingen en markis eller ett parasoll. Dessa funktioner kan vara särskilt användbara om din altan är exponerad för starkt solljus eller om det plötsligt skulle börja regna.

En markis kan enkelt rullas ut för att ge skugga och skydd mot regnet medan ett parasoll kan flyttas och justeras för att ge ett optimalt skydd. Att ha dessa alternativ till hands kan hjälpa dig att njuta av din altan oavsett vilka väderförhållanden som råder.

Material och kostnader.

Ett viktigt steg är att välja rätt material för din altan. Trä är det mest populära valet på grund av dess naturliga skönhet men det finns också alternativ som nya kompositmaterial som kan vara mer hållbara och lättskötta. Direkt på marknivå är även sten ett attraktivt materialval.

Tänk på kostnaderna för material och installation samt hur länge altanen kommer att hålla och hur mycket underhåll den kommer att kräva. Se även till att du väljer material som matchar och passar till utseendet på ditt hus.

Anlita en professionell hantverkare.

Om du är osäker på hur du ska bygga en altan eller vilka material du ska använda så kan det vara en bra idé att anlita en professionell byggare. En erfaren entreprenör kan hjälpa dig att välja rätt material och planera din altan på bästa sätt och även säkerställa att den är byggd för att hålla.

Väl värd investering.

Att bygga en altan kan vara en stor investering av ditt hem men i gengäld kan det också ge dig och din familj många år av glädje och avkoppling utomhus. Genom att noggrant planera och bygga din altan kan du skapa en plats som passar till dina och din familjs specifika behov och önskemål under en lång tid framöver.

När din altan väl är byggd.

Diverse underhållsarbete och rengöring kommer att behöva utföras. Nedan kommer lite tips och råd om vad man kan komma att behöva tänka på när det gäller just detta.

Altaner och underhåll.

Altaner kan snabbt bli smutsiga och kan behöva regelbunden rengöring. Använd en trädgårdsslang eller en högtryckstvätt för att rengöra altanen och se till att ta bort löv och skräp i springor och glipor.

Tvättning och rengöring.

Att tvätta med högtryckstvätt bör utföras med försiktighet och absolut inte med för högt tryck då detta kan rugga upp träytan. Använd istället ett lågt tryck och gärna i kombination med en roterande borste.

Behandling av träytor.

Efter tvättning när altanen är torr bör altanen behandlas med en skyddande lager av ytskyddsbehandling för trä. Detta utföres vanligen med en passande olja eller lasyr. Tänk på att underhållsarbete av denna typ ska naturligtvis utföras under en torr och regnfri dag.

Reparera skador i tid.

Om du upptäcker skador på din altan så ska man se till att du reparera dessa så snart som möjligt för att undvika att problemet blir värre.

Minska risk för olyckor.

Förebygg risken för olyckor genom att byta ut skadade brädor och se till att räcken och stolpar är säkra och stadiga.

Att underhålla en altan byggd i trä kan ta lite av din tid i anspråk men det är definitivt värt det i slutändan. En väl underhållen träaltan kan bli en plats där du och din familj kan njuta av härliga sommarkvällar och sköna sommardagar en lång tid framöver.


Intresseanmälan.

Behöver du hjälp med att bygga en altan? Kontakta oss gärna. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi till dig så fort vi kan.

Din intresseanmälan.

Fasadspecialisten.se