Nytt fönster monterat med kopparbeslag

Fönsterbyte.

Planerar du att utföra ett fönsterbyte?

Nya fönster har en betydande inverkan på husets övergripande karaktär. Vid val av fönster är det väsentligt att överväga hur de kommer att komplettera eller förändra husets utseende. Ett genomtänkt val kan förstärka husets charm och ge det en modern eller klassisk touch. Det är även viktigt att även tänka på insidan och inte bara på det yttre när man väljer nya fönster.

Det är också viktigt att ta hänsyn till att färgen på fönstren spelar också en viktig roll. Det kan vara viktigt att välja en färg som passar in med husets övriga färger och arkitektur då detta påverkar ditt hus helhetsintryck. Val av färg kan exempelvis hjälpa till att återskapa eller förstärka husets ursprungliga karaktär

Historiska färger eller moderna kontraster kan användas för att tydligt kommunicera husets stil. Undersök och överväg olika färgalternativ för att se vilka som bäst passar husets unika historia och arkitektur.

Några viktiga saker att tänka på vid ett fönsterbyte.

När man ska köpa och montera nya fönster inser man att det är en stor investering man är på väg att göra. Då vill man vara säker på att man fattar rätt beslut över vilka fönster som är det bästa valet för mitt hus.

Det blir en del att tänka på vid ett fönsterbyte. Här får du lite enkla tips och råd som kan vara till nytta när man ska välja ut husets nya fönster.

Vilka regler är det som gäller vid ett fönsterbyte?

Måste man ha bygglov föra att byta fönster? Normalt ska det inte behövas ansöka om bygglov om dom nya fönstren ser likadana ut som dom gamla befintliga fönstren i utseendet.

Om man vill byta ut fönster i en befintlig byggnad  kan det krävas ett bygglov om det kan väsentligt förändra byggnadens utseende och det finns risk för att även påverka områdets  karaktär.

Det kan också krävas ett bygglov om man monterar ett nytt fönster där det tidigare inte funnits eftersom detta också kan påverka byggnadens utseende och karaktär.

Var säker på att du följer alla byggnadsregler och eventuella bygglov i ditt område och kommun innan du byter ut husets fönster. Detta är viktigt för att undvika eventuella problem eller fördyrande kostnader efter utfört fönsterbyte. Kontrollera alltid vad som gäller för ditt område och just ditt fönsterbyte.

U-värde.

Vad är egentligen ett  U-värde? U-värdet är ett mått på fönstrets isoleringsegenskaper. Att välja fönster med lågt U-värde är ett bra val för att minska värmeförlusten genom fönstren.

Detta leder  till lägre energikostnader och bidrar samtidigt till att minska belastningen på miljön. Dessutom ger det ett bättre inomhusklimat och är mer ekonomiskt fördelaktigt.

När du väljer nya fönster är det därför bra att se till att de har ett lågt U-värde för att få bästa möjliga isolering och ekonomi.

Välj rätt stil för just ditt hus.

Hur  kommer nya fönster att se ut i din byggnad?  Fönster kommer i en mängd olika former och storlekar så tänk på hur det kommer att se ut i ditt hus. När dom nya fönstren väl är monterade är det svårt att ändra sig.

Försök att se på lite olika alternativ och försök matcha det till ditt hus. Det är också mycket  viktigt att fönstren passar in i byggnadens befintliga arkitektur och stil

Materialval för långsiktig hållbarhet.

Fönster kan tillverkas i olika material.  Några av dessa material är trä, PVC eller aluminium. Det finns även fönster tillverkade med blandade ovanstående material.

Varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Vad som skiljer dessa material kan vara livslängd, underhåll och energieffektivitet. Kostnaden kan vara kraftigt varierande beroende på material och utförande.

Ljudisolerande egenskaper.

Om du bor i ett ljudintensivt område är det bra att välja fönster med bra ljudisolation för att minska insläppet av buller. Bor man nära exempelvis en starkt trafikerad väg är det en stor fördel att välja ett fönster som isolerar bra mot ljud.

Säkerhet.

Det är viktigt att fönstren har bra säkerhet för att skydda mot inbrott och andra typer av olagligt intrång. Har man barn vill man även kunna säkra upp från insidan med barnsäkra öppningsanordningar.

Återvinning och miljöpåverkan

Fönster som är tillverkade med hållbara material och med minsta möjliga miljöpåverkan kan vara ett bra val. Även möjlighet till bra återvinning ska finnas där.

Vid installation.

För att få ut det mesta av dina fönster är det viktigt att de installeras på rätt sätt. Få professionell hjälp av en kvalificerad fönstermontör för att vara säker på att fönstren är täta och korrekt monterade. En dålig installation av dina fönster kan leda till både skador och dåilgt fungerande fönster i övrigt.

Hur mycket kostar ett fönsterbyte?

Det är viktigt att jämföra priser och få flera offerter från olika fönsterleverantörer för att hitta ett bra pris och kvalitet.

Garantier.

Det är viktigt  att ta reda på vilken garanti och garantier som följer med fönstren du köper. Detta så att du som kund vet vad som täcks i händelse av problem vid eller efter montering eller andra typer av skador som kan uppkomma på dina nya fönster.

Lite annat att tänka på vid fönsterbyte.

Man bör tänka på att ett fönsterbyte kan dra med sig andra typer av arbete runt omkring ett fönster. I bland tyvärr både arbete och kostnader man inte hade kalkylerat med i från början.

Bor man i exempelvis ett hus som har en putsad fasad så finns det risk att det kan uppkomma skador i fasadputsen i samband med ett fönsterbyte som kan vara krånligt att åtgärda. Även mer arbete invändigt runt fönster kan förekomma.

Fönsterbyte och fasadputs.

Om möjligt skulle vi rekommendera att ett fönsterbyte utförs innan eller i samband med en fasadrenovering av fasader beklädda utvändigt med fasadputs.

Fasadspecialisten.se


                      Intresseanmälan.

Behöver du hjälp med ditt fönsterbyte? Kontakta oss redan idag. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi till dig så fort vi kan.

Din intresseanmälan.