Fasader och färgval.

Att göra rätt färgval till fasaden.

När man genomför en fasadrenovering och överväger att ändra kulören på fasaden öppnar man upp för möjligheten att avsevärt förändra husets utseende. Valet av färg blir därmed en central viktig del av renoveringsprocessen och det finns flera viktiga aspekter att tänka på.

Att välja färg till husets fasad är inte alltid så lätt. Det finns en del faktorer man bör tänka på. Färgen på fasaden påverkar inte bara byggnadens utseende. Val av fel kulör kan faktiskt påverka utseendet negativt. Vill det sig illa kan det även påverka ditt hus ekonomiska värde.

Tänk på din omgivning.

Vald färg till fasaden bör harmonisera med omgivningen och närliggande fastigheter till ditt hus. Att tänka på omgivningen när man väljer kulör till fasaden kan hjälpa till att skapa en harmonisk känsla och förbättra ditt hus utseende både för dig och dina grannar.

Titta på ditt hus arkitektur och stil.

Att tänka på husets arkitektur och stil är också en detalj att tänka på. En äldre byggnad med klassisk arkitektur passar förmodligen bäst med mer äldre traditionell färgsättning. En nyproducerad  byggnad kanske ser bäst ut i mer moderna färgval.

Äldre kulturella fastigheter och färgval.

Bor man i ett äldre hus och man vill bevara byggnadens historia och kulturarv är det viktigt att ta ett välgrundat beslut om färgval. Att välja rätt färg till fasaden blir avgörande för att bevara husets historia.

Olika material kräver olika typer av färg och behandlingar. Att anpassa färgvalet efter fasadens material kan också förlänga dess livslängd och även förhindra för tidigt slitage.

Några enkla tips att hitta tillbaka till ursprunglig färgsättning är att börja med att undersöka byggnadens arkitektur och historia. Leta fram och titta på bilder från byggnadens ursprung om möjligt. Alternativt titta på bilder på byggnader från samma tidsera och stil för att få vägledning om färgval.

Dessa enkla tips och råd kan hjälpa till att förstå vilken typ av färgsättningar som var vanliga på den tiden och kan hjälpa dig att välja rätt färg som passar bäst för att bevara ditt hus historiska och kulturella värde.

Efter personligt smak och tycke.

Samtidigt när man väljer färg till sitt hus så är det viktigt att väljer en färg som man tycker om och kommer att trivas med. Tänk på att du kommer att mötas och se din fasad varje dag en lång tid framöver.

Färg på olika underlag.

Fasadfärger kan upplevas och se annorlunda ut  beroende på vilken typ av fasadmaterial man målar på. Målar man på en träfasad mot exempelvis en putsad fasad så kanske inte samma färg passar lika bra på båda fasadytor utan upplevs olika.

Färgprov på fasaden.

Att prova måla upp ett eller flera färgprov på en mindre yta på fasaden är många gånger en bra ide. På så sätt får man en möjlighet att se hur färgen kommer att se ut i verkligheten, Det blir lite lättare att avgöra om det här är den rätta färgen för just din fasad.

Välj färg med omsorg.

Det finns många olika färgval att välja mellan. Låt ditt färgval ta den tid det behöver för att hitta den rätta färgen för ditt hus. Planera i god tid och utforska dom alternativ som finns. Besök färgbutiker och webbsidor för mer tips och inspiration om färgval av fasader.

Färgbyte och bygglov.

Vi vill också nämna att byter man färg på fasaden så kan det krävas att man ansöker om bygglov för detta. Kontrollera alltid innan du startar upp ditt projekt  vilka krav som finns i just din kommun för byte av färg på fasaden.

Hitta den perfekta färgen till din fasad.

Till sist handlar det ändå om att hitta en färg som du blir nöjd med. En färg som kommer att göra din fasad till en vacker del av din boendemiljö där du kommer att trivas i många år framöver.

Behöver du hjälp med fasadrenovering i Stockholm och närliggande områden är du välkommen att kontakta oss.

Fasadspecialisten.se